Angsten, heb jij er last van?

Een tijdje geleden mocht ik op uitnodiging als Goed Gevoel Expert een avond van lotgenoten van angststoornissen en dwangmatig gedrag bijwonen. Als heel bijzonder heb ik het ervaren en ik kan alleen maar concluderen dat het stuk voor stuk juweeltjes waren qua mens. Het jammere was alleen dat ze het zelf niet zo ervaarden.

Ik_ben_genoeg
Ik_ben_genoeg

Een ding waar een ieder van ons mee ter wereld komt is dat we genoeg zijn. Echter door de jaren heen, komen er mensen op ons pad die dat genoeg gevoel soms in 1 klap om zee kunnen helpen. Een ouder, een leerkracht, een buur. En van alles wat we horen, maken we plaatjes in ons hoofd en die plaatjes bepalen dan weer hoe we ons voelen en hoe we ons voelen maakt dan weer hoe we reageren op de buitenwereld.
De een krijgt een compliment en dankt de gever daarvoor, en krijgt een blij gevoel. Een ander denkt;” dat verdien ik niet, dat is een geintje, er zal wel iets achter zitten, ik vertrouw het niet” Deze persoon voelt alleen wantrouwen en als zoiets vaker gebeurt, wordt dat gevoel alleen maar versterkt. Als jij regelmatig te horen kreeg, als je iets doms DEED :”Wat ben jij dom!” dan wordt dat op identiteitsniveau ervaren, i.p.v. gedragsniveau. En dat is een heel ander niveau. We hebben af en toe last van dingen, maar we zijn niet die dingen. “Ik heb dyslexie”, voelt heel anders dan wanneer iemand zegt: “ik ben dyslectisch” alsof er niets anders meer in zijn/haar leven is, terwijl er zoveel meer is. De meeste mensen met dyslexie zijn ook beelddenkers en hebben een geweldig ruimtelijk inzicht, in 1 opslag zien zij het hele plaatje, waar een ander uren uitleg voor moet hebben.

Zo zijn er in het Engels twee woorden voor angst: Fear (false evidence appearing real) en Anxiety, dit laatste speelt zich af in de toekomst en is dus ook niet echt, men heeft angst voor de angst. De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. Een vers uit het verleden, maar voor velen nog zeer actueel.

Een mens lijdt dikwijls ‘t meest

Door ‘t lijden dat hij vreest
Doch dat nooit op komt dagen.
Zo heeft hij meer te dragen
Dan God te dragen geeft.
Het leed dat is, drukt niet zo zwaar
Als vrees voor allerlei gevaar.
Doch komt het eens in huis,
Dan helpt God altijd weer
En geeft Hij kracht naar kruis.

ANGST
Ben jij wel eens BANG…?
“BANG om veroordeeld te worden”
“ANGST om afgewezen te worden”
“BANG om gezien te worden”
“ANGST om een nieuwe stap te nemen”
“BANG om de straat op te gaan”
“VREZEN dat er iets gaat gebeuren”
“BANG voor eigen kracht”
“Iets ENG vinden”

ANGST is een van de grootste beperkingen. Het lijkt ZO ECHT.
ANGST is een mechanisme dat ALLES STOPT en je gevangen houdt in ‘BANG ZIJN’.
Heb jij je wel eens laten stoppen door ANGST?

Wat ANDERS is er nog MEER mogelijk?
Wat WAT zit er eigenlijk verscholen onder dat ‘DING’ dat we angst noemen?

Ben jij wel eens gek of dol geworden van angst?
En kon je het ook niet vermijden of ontkennen EN wil je het VERANDEREN?

create your own future
create your own future

In een van mijn vorige blogs, heb ik het gehad over Oorzaak en Gevolg en dien ten gevolge over de verantwoordelijkheid die we hebben in ons leven (Cause & Effect). We zijn zelf verantwoordelijk voor hoe we omgaan met de dingen in ons leven, als je het liever overlaat aan anderen, kun je net zo goed gelijk stoppen, want dat is geen leven.
Wil jij eens een middag een Gesprek over hoe dingen beter in je leven voor je kunnen worden. Boek dan eerst eens een gratis inzichtsessie op mijn site.Wie weet kan ik voor meer rust en ruimte in je hoofd zorgen en meer zelfvertrouwen.
Wil jij leren om je (weer) goed te voelen en weer rust en ruimte in je hoofd te krijgen en meer zelfvertrouwen en je zekerder voelen? Kijk dan eens op mijn site. Ik ontmoet je graag een keer in mijn praktijkruimte of via Skype.
Of boek eerst een gratis inzichtsessie.

Print Friendly, PDF & Email

The six human needs

Elk mens heeft 6 “basisbehoeftes” maar iedereen heeft dat op een ander niveau of vindt dat op een andere manier en in een andere volgorde belangrijk.

Op de site van Tony Robbins, kun je een test doen om  jouw belangrijkste behoefte te vinden.

Amerikaans lifestyle goeroe en coach Tony Robbins heeft hier ook een theorie over, en in zijn model bestaan

er maar liefst zes basisbehoeften: Zekerheid, Variatie, Ertoe doen, Verbinding, Groei en Bijdrage.

(Tony Robbins, zes basisbehoeften)

Het valt je misschien op dat deze basisbehoeften elkaar aanvullen en soms op gespannen voet met elkaar staan. Als er veel zekerheid is, zijn dingen hetzelfde en heb je weinig variatie. Als je veel verbinding hebt pas je goed in de groep en heb je weinig unieke kenmerken die maken dat je opvalt en verschil maakt. Tot slot, als je zorgt voor veel persoonlijke groei, deel je misschien minder met anderen.

Waar Maslow zijn model echter baseert op hiërarchie, ziet Robbins dat anders. Volgens Maslows theorie kun je de actie van iemand die in hongerstaking gaat niet verklaren; immers eerst moet aan de fysiologische behoefte van eten worden voldaan voor we aan andere lagen van behoefte kunnen werken. Maar als volgens Robbins’ model ertoe doen en bijdragen voor jou belangrijker zijn dan zekerheid, is de verklaring wel te vinden.

behoeftenpiramide-van-maslow
behoeftenpiramide-van-maslow

Daarnaast verschillen de modellen op het punt van groei. Maslow zegt: hoe meer groei, hoe meer behoefte aan groei. Robbins is het daar niet mee eens en zegt dat er een balans is tussen de tweetallen van behoefte. Op het moment dat je voor jou genoeg aan de behoefte aan groei hebt voldaan, kun je gaan werken aan bijdrage. Hetzelfde geldt voor de andere tweetallen: heb je genoeg zekerheid, dan zul je meer behoefte krijgen aan variatie. En is er veel verbinding, dan zal de behoefte naar ertoe doen meer de overhand krijgen.

Welke basisbehoefte is belangrijker?
Bovendien heeft iedereen volgens Robbins twee basisbehoeften die belangrijker zijn dan de anderen. Welke zijn dat voor jou? Heb je liever een vast contract of ben je zzp’er? Heb je graag veel overeenkomsten met anderen of ben je juist liever uniek en anders? Ontwikkel je liever jezelf of deel je je kennis met anderen?

Bij mezelf merk ik bijvoorbeeld een grote(re) behoefte aan variatie en ertoe doen; deze twee behoeften zijn voor mij belangrijker dan de anderen. Op het gebied van variatie merk ik aan mezelf dat ik graag nieuwe dingen probeer en dan de nieuwe ervaring belangrijker vind dan het geslaagd zijn. Ik ben oh zo bang voor saaiheid. Ik probeer graag nieuwe gerechten en blijf dat leuk vinden, ook als ik meerdere keren achtereen iets heb gegeten dat ik niet lekker vind. Verder vind ik het belangrijk om iets voor de mensheid te doen en dat is ook 1 van de redenen dat een deel van mijn winst naar Kiva.org gaat. Hoe zit dat bij jou?

Heb je de test gedaan?

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Jouw kernwaarden, ken je die wel echt?

Waarden
Sta jij weleens stil bij jouw waarden in je leven op privé- of werkgebied?

Praktijkruimte Jenny Protzman
Praktijkruimte Jenny Protzman

Zou jij wel eens willen weten wat je drijft en motiveert in je leven?
Waar je passie voor zaken vandaan komt?
Wat je echt belangrijk vindt in het leven.

Voorbeelden zijn: vertrouwen, eerlijkheid, zorgzaamheid, liefde, vrijheid, tevredenheid, veiligheid, vriendschap, gezondheid. En wil je weten waarom je met sommige mensen botst? En wat levert dat op? Verdriet, stress, boosheid, een mislukt gevoel enz. Misschien zijn jouw waarden wel heel anders dan die van je partner of je collega’s en dat kan heel wat ellende opleveren of juist voorkomen als je ze kent, want je waarden kun je zien als je eigen kompas, ze bepalen waarom jij de dingen doet zoals je ze doet of juist nalaat.

Ik heb zelf professionaliteit en plezier op 1 en 2 staan en kwam in botsing met mensen die dat in een andere volgorde of niet hadden, ik kreeg dan het gevoel in een kindergarten te werken i.p.v. aan een school te staan, niet leuk. Zo heb ik een vriendin die via een callcenter naast de telefoontjes, klanten ook zaken moest laten aanschaffen die niet helemaal koosjer waren, haar eerlijkheid kwam hierdoor in de knel en dat leverde erg veel stress op. Gevolg: ander werk.

Ontdek het zelf en leer je eigen belangrijkste privé en/of zakelijke waarden kennen en ervaren in 1 middag.

Bij de oude Grieken was men al bezig met de waarden, maar die bezag men dan eerder vanuit deugdontwikkeling. Een deugd is een karaktereigenschap – een houding – waardoor je het goede doet. Ze geven het antwoord op de vraag “wat maakt iets goed?”. Daar ligt het juiste deugd-ideaal waar we naar moeten streven zijn in het midden; pas als we het juiste midden vinden in ons handelen functioneren we als een goed mens. Dit geeft eigenschappen als moedig zijn, verontwaardiging of verantwoordelijk zijn. Het zijn idealen tussen te veel en te weinig. Voor een advocaat is het een goede karaktertrek om niet openhartig te (willen) zijn. Dit is niet voor niets opgenomen in de Gedragsregels Advocatuur. Maar er zijn gevallen denkbaar waarbij ook van de advocaat openheid wordt verwacht. Waar ligt het juiste midden? Het juiste midden geeft de deugd confidentieel-zijn. Dit is te koppelen aan de waarde confidentialiteit: een waarde die past bij de goede uitoefening van het beroep van advocaat. Ook voor veel waarden geldt dus: teveel is ook niet goed? Een aantal waarden benoemt in ieder geval ook een midden. Bijvoorbeeld dapperheid: dit zit tussen lafheid en overmoed. Kun je ook te dapper zijn? Niet als we dapperheid niet verwarren met onbezonnenheid. En wat als jij spaarzaamheid bovenaan hebt staan en je partner plezier, dan kun je samen een probleem hebben 🙁 . Daarnaast is het belangrijk om in te zien dat waarden kunnen conflicteren waardoor het lastig te bepalen is wat het goede nu is. We spreken dan van een moreel dilemma. Een voorbeeld. Een advocaat wil in een specifiek geval enerzijds vertrouwelijk omgaan met de gegevens van een cliënt maar anderzijds ook de veiligheid van de samenleving in acht nemen. Veiligheid en Vertrouwelijkheid botsen. Een goed advocaat weet echter ook waar hierin een specifiek geval – het midden ligt. Dit vraagt opleiding en ervaring: inzicht in belangrijke beginselen, morele intuïtie, belangen, normen (wet- en regelgeving, gedragsregels) en kennis van de morele identiteit van de beroepsrol, het kantoor waarvoor de jurist werkt, de persoon zelf als zijn of haar omgeving. Dit zoeken naar een middenweg toont – volgens sommige auteurs – de directe relatie tussen waarden en deugden. Een mooi voorbeeld hebben we mogen zien in de serie De Maatschap over een advocaten familie.

Welke waarden zijn belangrijk voor jou?

trap-op-belleville-paris
trap-op-belleville-paris

En zijn dat dan echt jouw kernwaarden?
Kom het ontdekken.
Het was een oefening die ikzelf ruim tien jaar terug heb geleerd in een opleiding van 4500 euro en alleen het inzicht dat ik na deze oefening kreeg, was me de prijs van de opleiding al waard! Hierna gaan we ontdekken wat je passie is of je doel in het leven, beiden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Een doel is tenslotte niet meer dan een droom met een datum.
En welke obstakels of beperkende overtuigingen houden jou tegen om je doel te bereiken? Ik begeleid je graag om dit te ontdekken.

Print Friendly, PDF & Email

Verslavingsgevoelig E-zine september 20017

Ben jij verslavingsgevoelig?
Hoe verslavingsgevoelig ben jij? Zou jij er ook ingetrapt zijn?

lynx-euforie
lynx-euforie

Euforie, adrenaline, spanning, als een kind in een snoepjeswinkel, zo voelde ik me afgelopen week bij tijd en wijle. Als in een casino. Een heel gevaarlijke plek dus. Nu even geen verhalen over alcohol, drugs of depressies, ja sommigen zijn daaraan verslaafd, echt waar, maar het gaat vandaag over aandelen en fictief geld, heel spannend en verslavend dus.
Lees verder hieronder:

[google-drive-embed url=”https://drive.google.com/file/d/0B79yipDXpF2_Z0dDRWpnX19McDRKMWNTNm9Ib1pZT0QzaWZv/preview?usp=drivesdk” title=”verslavingsgevoelig.pdf” icon=”https://drive-thirdparty.googleusercontent.com/16/type/application/pdf” width=”100%” height=”800″ style=”embed”]
Lees verder

Print Friendly, PDF & Email

Hoe maak ik mezelf zichtbaar als bedrijf?

Hoe maak ik mezelf zichtbaar als bedrijf?
Hoe maak ik mezelf zichtbaar
Hoe maak ik mezelf zichtbaar

Vers van de pers:
Ben jij  een vrouwelijke ondernemer? 
Blokkeer dan alvast maandag 3 april in je agenda. 

Het thema is: Hoe maak ik mezelf zichtbaar als bedrijf?
Wie ben ik, echt?
Hoe blijf ik authentiek?
Hoe wil jij gezien worden?
Wat doen kleuren met je?
Hoe kun je zichtbaarder worden als bedrijf?
Hoe ga je dat bereiken?

3 vrouwen maken je wegwijs in en over deze materie.
Een leuke, gezellige, maar bovenal een leerzame dag, want je gaat actief aan de slag.
Ken jij  vrouwelijke ondernemers, stuur dan dit bericht aan haar door. Ze zal je dankbaar zijn.
De prijs wordt 147 ex. btw euro
De ik wil komen en nu betalen is 97 ex. btw euro, Je mag het overmaken op NL09INGB0004847433
t.n.v. Jenny Protzman
Klik voor meer info

Hoe maak ik mezelf zichtbaar
Hoe maak ik mezelf zichtbaar

Print Friendly, PDF & Email

Hoe maak ik mezelf zichtbaar als bedrijf?

Hoe maak ik mezelf zichtbaar als bedrijf?

De laatste blog van 2 februari 2017:

https://jennyprotzman.email-provider.nl/web/bxh3txmaed/ebesgbi3yd

Ben ik meer dan een zandkorrel?

 

een zandkorrel
een zandkorrel
Vers van de pers:
Ben jij  een vrouwelijke ondernemer? 
Blokkeer dan alvast maandag 3 april in je agenda. 
Het thema is: Hoe maak ik mezelf zichtbaar als bedrijf?
Wie ben ik, echt?
Hoe blijf ik authentiek?
Hoe wil jij gezien worden?
Wat doen kleuren met je?
Hoe kun je zichtbaarder worden als bedrijf?
Hoe ga je dat bereiken?4 vrouwen maken je wegwijs in en over deze materie.
Een leuke, gezellige, maar bovenal een leerzame dag, want je gaat actief aan de slag.
Ken jij  vrouwelijke ondernemers, stuur dan deze mail aan haar door. Ze zal je dankbaar zijn.
De prijs wordt 147 ex. btw euro, maar als lezeres van mijn ezine en omdat ik volgende week jarig ben geef ik je nu dit cadeautje van 50 euro korting. Maar let op alleen vandaag is het bedrag 97 ex btw euro. Je mag het overmaken op NL09INGB0004847433
t.n.v. Jenny Protzman

jim-morrison-kauwgum-boom-paris_perelachaise
jim-morrison-kauwgum-boom-paris_perelachaise

https://jennyprotzman.email-provider.nl/web/bxh3txmaed/ebesgbi3yd

Print Friendly, PDF & Email

Ben jij wel eens bang?

Ben jij wel eens bang?

Ben jij wel eens bang ?
Ezine januari 2017

Gisteravond mocht ik op uitnodiging als Goed Gevoel Expert een avond van lotgenoten van angststoornissen en dwangmatig gedrag bijwonen. Als heel bijzonder heb ik het ervaren en ik kan alleen maar concluderen dat het stuk voor stuk juweeltjes waren qua mens. Het jammere was alleen dat ze het zelf niet zo ervoeren.
Een ding waar een ieder van ons mee ter wereld komt is dat we genoeg zijn. Echter door de jaren heen, komen er mensen op ons pad die dat genoeg gevoel soms in 1 klap om zee kunnen helpen. Een ouder, een leerkracht, een buur. En van alles wat we horen, maken we plaatjes in ons hoofd en die plaatjes bepalen dan weer hoe we ons voelen en hoe we ons voelen maakt dan weer hoe we reageren op de buitenwereld.
De een krijgt een compliment en dankt de gever daarvoor, en krijgt een blij gevoel. Een ander denkt;” dat verdien ik niet, dat is een geintje, er zal wel iets achter zitten, ik vertrouw het niet” Deze persoon voelt alleen wantrouwen en als zoiets vaker gebeurt, wordt dat gevoel alleen maar versterkt. Als jij regelmatig te horen kreeg, als je iets doms DEED :”Wat ben jij dom!” dan wordt dat op identiteitsniveau ervaren, i.p.v. gedragsniveau. En dat is een heel ander niveau. We hebben af en toe last van dingen, maar we zijn niet die dingen. “Ik heb dyslexie”, voelt heel anders dan wanneer iemand zegt: “ik ben dyslectisch” alsof er niets anders meer in zijn/haar leven is, terwijl er zoveel meer is. De meeste mensen met dyslexie zijn ook beelddenkers en hebben een geweldig ruimtelijk inzicht, in 1 opslag zien zij het hele plaatje, waar een ander uren uitleg voor moet hebben.

Zo zijn er in het Engels twee woorden voor angst: Fear (false evidence appearing real) en Anxiety, dit laatste speelt zich af in de toekomst en is dus ook niet echt, men heeft angst voor de angst. De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. Een vers uit het verleden, maar voor velen nog zeer actueel.

Een mens lijdt dikwijls ‘t meest
Door ‘t lijden dat hij vreest
Doch dat nooit op komt dagen.
Zo heeft hij meer te dragen
Dan God te dragen geeft.
Het leed dat is, drukt niet zo zwaar
Als vrees voor allerlei gevaar.
Doch komt het eens in huis,
Dan helpt God altijd weer
En geeft Hij kracht naar kruis.

ANGST
Ben jij wel eens BANG…?
“BANG om veroordeeld te worden”
“ANGST om afgewezen te worden”
“BANG om gezien te worden”
“ANGST om een nieuwe stap te nemen”
“BANG om de straat op te gaan”
“VREZEN dat er iets gaat gebeuren”
“BANG voor eigen kracht”
“Iets ENG vinden”

ANGST is een van de grootste beperkingen. Het lijkt ZO ECHT.
ANGST is een mechanisme dat ALLES STOPT en je gevangen houdt in ‘BANG ZIJN’.
Heb jij je wel eens laten stoppen door ANGST?

Wat ANDERS is er nog MEER mogelijk?
Wat WAT zit er eigenlijk verscholen onder dat ‘DING’ dat we angst noemen?

Ben jij wel eens gek of dol geworden van angst?
En kon je het ook niet vermijden of ontkennen EN wil je het VERANDEREN?

In een van mijn vorige blogs, heb ik het gehad over Oorzaak en Gevolg en dien ten gevolge over de verantwoordelijkheid die we hebben in ons leven (Cause & Effect). We zijn zelf verantwoordelijk voor hoe we omgaan met de dingen in ons leven, als je het liever overlaat aan anderen, kun je net zo goed gelijk stoppen, want dat is geen leven.
Wil jij eens een middag een Gesprek over hoe dingen beter in je leven voor je kunnen worden. Boek dan eerst eens een gratis inzichtsessie op mijn site.Wie weet kan ik voor meer rust en ruimte in je hoofd zorgen en meer zelfvertrouwen.
Wil jij leren om je (weer) goed te voelen en weer rust en ruimte in je hoofd te krijgen en meer zelfvertrouwen en je zekerder voelen? Kijk dan eens op mijn site. Ik ontmoet je graag een keer in mijn praktijkruimte of via Skype.
Of boek eerst een gratis inzichtsessie.

https://jennyprotzman.email-provider.nl/web/bxh3txmaed/cweo64clb2

Print Friendly, PDF & Email

Ezine december 2016

Ezine december 2016

Hieronder tref je mijn laatste blog van het jaar aan:

Ik ben genoeg en jij dus ook

“The feeling that cannot find its expression in
tears may cause other organs to weep.”
by Henry Maudsley

Toen ik de opleiding Time Line Therapy deed, wilde ik graag het verdriet in mijn leven aanpakken. Mijn moeder was meer dan 40 jaar daarvoor overleden, maar in gesprekken over haar, kon ik nog steeds in huilen uitbarsten, dat vond ik wel een ongewenste emotie, die wel mocht verdwijnen.
Al onze emoties en alle gebeurtenissen in ons leven zijn opgeslagen in onze tijdlijn. Tijdens mijn tijdreis naar het verleden, bleek de bron helemaal niet het verdriet te zijn vanwege mijn moeder, maar om de begrafenis van mijn vader waar ik niet bij aanwezig was geweest. In die tijd dacht men er goed aan te doen om kleine kinderen (ik was bijna 4) weg te houden van dood en verdriet. maar het resultaat was uiteindelijk dat ik daar 2 ongewenste emoties heb opgeslagen, woede en verdriet. Woede en verdriet omdat ik er niet bij was geweest. Dat heeft geresulteerd in een toeschouwersrol en geen participantenrol. Maar daar alle nare dingen ook een goede kant hebben, kan ik nu mijn rol als toeschouwer heel goed verklaren, want dat is ook de rol van een fotograaf, een toeschouwer (al meer dan 50 jaar). Ik kan erg goed observeren, vandaar dat ik ook graag de ziel van iemand wil laten zien en dat is meer dan gewoon een plaatje, nietwaar, maar kost ook wat meer tijd.

En nu ik dit jaar 10 jaar coach ben, na 30 jaar Middelbaar onderwijs, komt dit observeren van mensen mij ook heel goed uit, want ik doorzie de mensen vaak snel. In het onderwijs kreeg ik regelmatig te horen van een leerling: “ Het is net alsof u door me heen kunt kijken, of u kunt zien wat ik denk en voel.”

Ons brein is tot heel veel in staat en ontwikkelt zich ook gedurende ons leven. En hoewel veel mensen denken dat ze hun keuzes bepalen door hun bewustzijn (wat 5% inneemt van ons brein) is het eigenlijk hun onderbewustzijn (95%) en het is juist dat deel dat het beste met ons voor heeft en dat is ook het deel dat tijdens een hypnose sessie wordt aangesproken, het bewustzijn wordt gelukkig even aan de kant gezet, want daar komen ook al die vervelende en jengelende stemmetjes vandaan die we regelmatig op onze schouders hebben. “Dat kun jij toch niet; je bent niet goed genoeg, je bent het niet waard”

Ik_ben_genoeg
Ik_ben_genoeg

Daar wordt dan korte metten mee gemaakt want iedereen is GOED GENOEG en je zou eigenlijk elke dag met die zin moeten beginnen en eindigen: IK BEN GENOEG.En dat is ook wat ik een ieder gun, dat ze inzien dat ze goed genoeg zijn. Dat is de essentie van je goed voelen en dat is toch wat een ieder wenst of niet?

Wil jij leren om je (weer) goed te voelen en weer rust en ruimte in je hoofd te krijgen en meer zelfvertrouwen, kijk dan eens verder op mijn site. Ik ontmoet je graag een keer in mijn praktijkruimte of via Skype.

https://jennyprotzman.email-provider.nl/web/bxh3txmaed/sriwrhst0k

Print Friendly, PDF & Email