Lezen in kleur

Lezen in kleur:

Herken je deze ongemakken tijdens het lezen?

  • lezen-in-kleur-copyBewegende tekst: zinnen, woorden en of letters lijken te dansen.
  • Wazige tekst: tekst wordt steeds moeilijker leesbaar.
  • Letters die van grootte lijken te veranderen.
  • Letters dubbel zien, extra letters zien aan het einde van woorden.
  • Vervagende letters die donkerder lijken te worden of juist lijken te flikkeren.
  • Patronen die zich voordoen in de tekst of de witte ruimtes.
  • Kleurillusies: gekleurde vlekken die over het papier bewegen en de lezer afleiden of zelfs woorden onleesbaar maken; woorden en letters die omgeven lijken door kleur.
  • Vermoeidheid; misselijkheid; duizeligheid; of zelfs pijn in de ogen.
  • Regelmatig terugkerende hoofdpijn.

Deze ongemakken refereren naar Visuele Stress. Lezen in kleur kan symptomen van visuele stress aanzienlijk verminderen.

Probeer het nu zelf!

Welke kleur?

De kleur die voor jou het meest comfortabel is, kun je testen door verschillende kleuren met elkaar te vergelijken. Dit kun je doen met behulp van de 10 gekleurde leeslinialen.

“Lezen in kleur” test

Ontdek het “Lezen in kleur” tijdens een test.
De prijs is 75 euro (p.p.) inclusief een leesliniaal. Kom je met het hele gezin (max. 4 personen), dan is de prijs 150 euro samen.

[gravityform id=”2″ name=”Lezen in kleur” title=”false” description=”false”]

Visuele Stress

Visuele stress beschrijft het ongemak dat mensen ervaren wanneer zij langere tijd met tekst werken. De klachten verschillen van persoon tot persoon, maar veel voorkomende symptomen zijn hoofdpijn en migraine (vooral tijdens het werken met de computer), vermoeide ogen en het idee dat woorden of letters op de pagina bewegen.

Symptomen van visuele stress kunnen aanzienlijk worden verminderd wanneer men leest in kleur. We lezen vaak zwarte tekst op wit papier, de meest contrasterende kleuren. Het gebruik van andere kleuren kan het contrast verminderen. De tolerantie voor contrasten is bij iedereen verschillend.

De kleuren die het beste werken verschillen per persoon. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer men leest in de juiste kleur de concentratie, de leessnelheid, de leesvaardigheid en het begrijpend lezen duidelijk verbeteren. Lezen wordt weer leuk wanneer u leest in kleur. Ervaar lezen zonder vermoeide ogen en hoofdpijn. Focus en concentratie worden versterkt doordat woorden en letters niet meer lijken te dansen.

Symptomen van visuele stress komen vaak voor bij: Leesproblemen; Dyslexie; Dyscalculie; Dysgrafie; Dyspraxie; Fixatie Disparatie; AD(H)D; Autisme; Epilepsie en Migraine.

Hulpmiddelen

Gekleurde leeslinialen

Gekleurde leeslinialen zijn flexibele doorzichtige sheets (stroken), gemaakt van gekleurd plastic. Door de leesliniaal over tekst te plaatsen kunt u lezen in kleur. De leeslinialen vergroten niet maar kunnen de tekst wel helderder doen lijken. De leeslinialen hebben een matte en een glanzende zijde. Wanneer licht op de leesliniaal reflecteert, kunt u de matte zijde gebruiken.

Gekleurde leeslinialen zijn toegestaan tijdens centrale examens.

Gekleurde schriften

Met visuele stress is het vaak net zo moeilijk te lezen van wit papier als te schrijven op wit papier. Men schrijft vaak slordig omdat net als tijdens het lezen de letters bewegen. Ook het maken van sommen is moeilijk als de cijfers niet stil staan. Door het witte papier te vervangen door gekleurd papier verminderen symptomen van visuele stress tijdens het schrijven. De kleuren die het beste werken verschillen ook hier van persoon tot persoon.

Er zijn verschillende soorten gekleurde leeslinialen en gekleurde schriften.

Gekleurde Leeslinialen zijn toegestaan tijdens centrale examens.

Hulpmiddel voor: leesproblemen; dyslexie; dyscalculie; dysgrafie; dyspraxie; fixatie disparatie; add; adhd; autisme; epilepsie; migraine; visuele stress; irlen syndroom

Bron: Visuele Stress Observatie pakket, samengesteld door Crossbow Education Ltd. en vertaald door Alexis leerhulpmiddelen.nl

Probeer het nu zelf!
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op

Alleen nog online coaching. Geen fysieke afspraken meer.

paarse bloem voor rust en ruimte in je hoofd

Powered by